Как да се подготвим за изпит по език

Здравейте! :))

Както пише в About me страницата, уча испански език и през ноември реших да се явя на DELE (диплома за испански като чужд език). Още от тогава имам идея за тази статия, но исках да излязат резултатите и тогава да се впускам в съвети как да завоювате своя сертификат. Е, вече съм горда притежателка на сертфикат по испански език. Май е време да минаваме към съветите ми, така че, lets get it started.

 1. Не отлагайте подготовката за последния момент.
  Колко време преди изпита да започнете усилената подготовка зависи от това колко време и колко интензивно изучавате езика. И тук важи “Колкото повече, толкова по-добре”. Аз препоръчвам минимум 2-3 месеца, за да сте спокойни и да не претупвате нещата.
 2. Бъдете максимално отдадени.
  Хубаво е подготовката да изпълни цялото ви време. Колкото повече часа дневно се занимавате с езика, толкова по-лесно ще ви е да мислите, пишете и разбирате.
 3. Започнете да преговаряте граматиката.
  Въпреки, че уча испански пет години, когато хванах граматиката отначало осъзнах, че има много неща, които съм забравила с течение на времето. Разпределете си месеците, така че да успеете да преговорите всяка част на речта и след това правете упражнения с нея.
 4. Пишете съчинения.
  Хубаво е да имате някакъв учебник или помагало, което ви показва какъв е формата на изпита. Освен, че е хубаво да го изрешавате цялото, още по-хубаво е да напишете всички съчинения. Ако имате отзивчива госпожа в училище или някоя приятелка, която знаете, че може да ви помогне, ги дайте на нея. Ако не, има много групи във фейсбук, където много отзивчиви хора са способни да ви отговорят на всякакви въпроси, а също и да ви проверят съчиненията.
 5. Четете книги.
  Това е един от най-лесните начини да научите конструкции и лексика, докато разпускате. Книги можете да намерите в Интернет и в някои библиотеки/книжарници.
 6. Слушайте музика/гледайте филми без субтитри.
  Това ви гарантира лесно справяне с частта “слушане с разбиране”.
 7. Намерете си приятел, с който да си пишете всеки ден.
  За целта отново може да се обърнете към фейсбук групите. Аз лично срещнах много отзивчиви хора сред тях и приятели, с които все още продължавам да си пиша. ^^
 8. Месец преди изпита, ако имате възможност, може да отидете при частен учител да обсъдите грешките, които правите и да ви помогне за частта с говоренето. Това със сигурност не е нещо задължително, но ще ви бъде от полза.

Това бяха моите съвети за успешна подготовка за изпит по език. Надявам се да съм ви била полезна! Ако искате да добавите още нещо, моля коментирайте! 🙂


Деси ❤

Advertisements

2 thoughts on “Как да се подготвим за изпит по език

 1. Супер полезно:) И аз много искам да науча испански, но засега съм още съвсем в началото, някой ден се надявам да се възползвам от съветите ти:)

  Like

  • Благодаря! Аз се надявам да ги приложа и за някой друг език скоро! ^^ Испанският е страхотен език и ти пожелавам много успехи с него! 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s